Смачно та недорого: страви із шпрот

Ще нещодавно шпроти в Радянському Союзі вважалися делікатесом і подавалися на стіл лише до свят. Сьогодні цими консервами нікого не здивувати. Проте з колишніх років у багатьох господинь залишилися смачні, а головне недорогі рецепти страв зі шпрот. Та й бажаючі на ці страви, за старою пам’яттю, на будь-якому гулянні завжди знаходяться.

Закуска

В якості супроводу до пива або просто холодної закуски чудово підійдуть дуже прості у приготуванні бутерброди зі шпротами. Приготувати їх під силу навіть чоловікові-холостяку, чий класичний репертуар обмежується сосисками і пельменями. Потрібно взяти половину нарізного батона, нарізати його скибочками по два сантиметри завтовшки і обсмажити на розігрітій сковороді з розтопленим вершковим або олією з двох сторін, до появи на хлібі золотистої скоринки. Потім натерти часник на дрібній тертці і змішати його з майонезом. Змастити їм ще гарячі шматочки батона. Зверху кожного шматочка на часниковий майонез покласти по парі шпрот. Поверх – кружок помідора чи червоного перцю. Якщо для свіжих овочів не сезон, наріжте кружальцями солоний огірок. Посипте бутерброд натертим на дрібній тертці твердим сиром. Викладіть бутерброди на лист і буквально на кілька хвилин, поки не розплавиться сир, поставте їх у розігріту духовку. Особливо смачна ця закуска, поки гаряча.

Салат

Традиційний салат зі шпрот, який служив окрасою новорічного столу кілька десятків років тому, робиться на основі рису. Відваріть склянку довгозерного рису у підсоленій воді, остудіть. Паралельно наріжте два – три яйця та стільки ж солоних чи свіжих огірків. Дістаньте підкопчені шпроти з баночки, подрібніть їх вилкою. Змішайте яйця, шпроти та огірки з рисом, посоліть до смаку, заправте майонезом. За бажанням надайте салату форму півкулі на плоскій страві, зверху нанесіть ще один рівний тонкий шар майонезу і засипте салат зеленим горошком з банки.

Гаряче

Шпроти цілком можна використовувати як другу страву. Спробуйте зробити картопляні зрази. На порцію для двох вам знадобиться чотири картоплини: відваріть їх, очистіть, посоліть, змішайте зі шматочком вершкового масла і чашкою теплого молока і зробіть пюре. Шпроти розімніть вилкою. Зробіть руками з остиглого пюре кульки, надайте їм форму котлет, в серединку покладіть шпротну масу. Закрийте зрази так, щоб шпроти не було видно. Потім злегка обсмажте зрази в розігрітій на сковороді олії з двох сторін.