Розрахунок рентабельності ресторану

Після того, як підприємець-початківець дізнається про велику націнку в ресторанному бізнесі, йому відразу хочеться відкрити заклад і почати «грести» прибуток. На жаль, все не так райдужно, і, якщо розібратися детальніше, ресторанна індустрія далеко не наймаржинальніша. І саме завдяки такій націнці ресторан можна зробити рентабельним з урахуванням безлічі статей витрат. У Росії та Україні рентабельність ресторану і кафе зазвичай не перевищує 30%, але навіть заклад з рентабельністю в 20% можна назвати успішним проектом.

Ми склали для вас діаграму рентабельності. Безумовно, це середні значення, і організація ресторанного бізнесу залежить від формату закладу, його концепції та маркетингової стратегії.

Щоб розуміти приблизний обсяг інвестицій, у ресторанній сфері прийнято вважати ціну площі приміщення. Наприклад, для кафе і барів середнього сегменту в містах-мільйонниках вона вища — від $1000 за квадратний метр. У регіонах ціна може бути меншою за рахунок нижчої орендної ставки.